Transfuzie și laborator de analiza medicale
Aztăzi, în Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, a avut loc a treia inaugurare intr-o perioadă scurtă de timp. De data acesta au fost prezentate presei și angajaților spitalului, centrul de transfuzie sanguină și laboratorul clinic nou modernizat. Laboratorul este o bijuterie a spitalului, a declarat directorul Lukács Antal.
După ce au fost inaugurați secțiile de ginecologie și neurologie, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc se mândrește cu un departament reînnoit. Lucrările de modernizare la centrul de transfuzie sanguină și laboratorul medical au fost finalizate după patru ani. Rezultatele au fost prezentate aztăzi reprezentanților presei și angajaților spitalului. Secția s-a mutat la locul actual în 2007, când au fost începute o serie de lucrări, s-au amenajat încăperi pentru asigurarea circulării interne, ușile, geamurile și parchetul au fost schimbați. Mai semnificativ este modernizarea aparaturii, care a costat aproape un milion de lei. Eforturile nu au fost zadarnice, pentru că în 2013, laboratorul a fost acreditat, iar în 2015, reacreditat.
Comisia de acreditare a descris secția ca o bijuterie – a spus directorul spitalului, Lukacs Antal.
În ziua de azi am predat două unități importante, primul este centrul de transfuzii, care până acum era amenajat pe etajul 3, în blocul operator ginecologic, într-o singură încăpere și nu a corespuns standardelor, dar acum am reușit să găsim locul potrivit și să asigurăm condițiile necesare acestei unități. A doua unitate inaugurată este laboratorul medical, care – după cum am spus – este o bijuterie, servește tot spitalul, și suntem mândri, că nu numai noi ne lăudăm, ci și comisia de acreditare a avut numai cuvinte de laudă, deci ne bucurăm pentru această realizare.
Laboratorul, care servește spitalul, dar și ambulatoriile de specialitate, analizează probele a 190-200 de pacienți pe zi, asta însemnând aproximativ 1300-1500 de teste pe zi. Tendința numărului transfuziilor arată o creștere, pentru că în 2011 au fost efectuate 430 într-un semestru, iar în 2015 numărul acestora a crescut la 595 de transfuzii în a doua jumătate al anului.
Practic, este asigurat non-stop accesul – pacienților care au nevoie – la sânge. Din acest punct de vedere, unitatea are punct de primire, punct de lucru, loc de stocare, și un stoc de preparate de sânge.
În centrul de transfuzie sanguină și laboratolul medical lucrează trei medici specialisti, doi medici rezidenți, un chimist, un biolog și 13 asistenți.